top of page

“We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien ze zoals wij zijn”

Ons referentiekader waarbinnen reflectie middels filters in combinatie met focus bepaalt wat we (willen) zien, jouw perceptie. Dit is jouw waarheid maar is het ook de werkelijkheid? Het is goed om bewust te zijn dat je perceptie door allerlei zaken vervormd kan worden.
Je geheugen en jouw unieke referentiekader.

Ze zijn gevormd door je opvoeding, je herinneringen, de beslissingen die je in het verleden hebt genomen, de dingen die je belangrijk vindt (waarden) en de taal die je spreekt. Al deze zaken beïnvloeden de manier waarop jij naar de wereld kijkt en dus ook de manier waarop je reageert: Je vrienden, je werk, sport en hobbys bepalen de kleur van je brilglas. Het is jouw unieke referentiekader. Middels deze filters maak je een interne voorstelling van datgene wat de ander vertelt. Deze interne voorstelling staat in directe verbinding met je stemming, je gemoedstoestand, je fysiologie (je fysieke gesteldheid), et cetera. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld slecht hebt geslapen dit invloed heeft op de manier waarop je dingen waarneemt en interpreteert.


De betekenissen worden voortdurend gefilterd, geïnterpreteerd en vervormd in het gesprek. Wat persoon A bijvoorbeeld bedoelt met ‘een ontspannen werkweek’ kan voor persoon B iets heel anders betekenen. Toch gaat persoon B door op zijn/haar eigen betekenis en A op die van hem/haar. Vaak zie je dat mensen zo langs elkaar heen praten. Ze reageren dan direct op de boodschap van de ander zonder echt te weten wat die ander precies bedoeld heeft. Mensen gaan er meestal snel vanuit dat de ander dezelfde betekenissen geeft aan de woorden die gebruikt worden. Maar doordat de filters er bij iedereen anders uitzien, kun je nooit precies begrijpen wat de ander bedoelt. Je kunt wel proberen zo dicht mogelijk bij de betekenis van de ander te komen.


Hoe?

Door je te realiseren dat jij anders bent (en anders denkt) dan degene met wie je in gesprek bent.

Wat betekent datgene dat de ander zegt voor hem/haar? Hoe ziet het er precies uit? Waarom vindt hij of zij dat? Als je op deze manier praat met de ander kun je meer diepgang bereiken in het gesprek en vergroot je de kans op werkelijk contact. Wees je er van bewust dat je de boodschap van de ander niet direct begrijpt, maar dat jij een eigen interpretatie maakt. Mocht je er niet zeker van zijn of je de ander goed begrepen hebt, check dan jouw interpretatie bij de ander. De meeste mensen vinden dit geen probleem en zullen het juist waarderen, omdat daaruit blijkt dat je de moeite neemt goed naar hen te luisteren!


“We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien ze zoals wij zijn”


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page