top of page

Marktwerking werkt niet zolang geld op zichzelf het hoogste doel is.

Geld verdienen (winstmaximalisatie) is het hoogste doel. Althans zo werken de mondiale effectenbeurzen tot op de dag van vandaag. Dit betekend dat het maken van winst altijd zwaarder zal wegen dan de missie. Zo zal bijvoorbeeld een farmaceut, die haar bestaansrecht heeft door waarde aan onze gezondheid en welzijn toe te voegen, dat altijd ondergeschikt houden aan haar winstmaximalisatie.

Science For A Better Life (Bayer)

Do more, feel better, live longer (GSK)

Samen werken aan een gezondere wereld (Pfizer)

Missies die klinken als een huis, echter het “onzichtbare” hoogste doel, -dat feitelijk de organisaties stuurt-, uit zich in het reguleren van markaandeel door patenten en extreem kostbare drempels om geneesmiddelen überhaupt op de medicijnmarkt te krijgen, waarbij zelfs manipulatie van artsen en verzekeraars geen fictie is.

Zo zijn er dus tal van voorbeelden dat het huidige mondiale financiële stelsel bedorven is.

Maak maar eens een afweging wat de toegevoegde waarde (bestaansrecht) van ondernemingen binnen de volgende sectoren is: Openbaar vervoer en spoorwegen, Woningbouw coöperaties, Energie en netbeheerders, Ziekenkostenverzekeraars, Ziekenhuizen en Banken.

Hoe zou de wereld er uitzien als geld (winst) niet het hoogste doel is maar echt de missie en kwaliteit van de organisaties? Geld -als ruilmiddel van de waarde die is toegevoegd- zou slechts een graadmeter van de gezondheid van een onderneming kunnen zijn. Waarbij te veel winst ook erg ongezond is!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page